Nasze dania:
Rozumiemy potrzeby klientów, dlatego razem z Wami na każde przyjęcie przygotowujemy indywidualne kompozycje przystawek i dań.
Żeby ułatwić Wam decyzję, proponujemy wybór naszych sprawdzonych przepisów. Syciły zadowolonych gości już na niejednym przyjęciu.
Ulubione zupy
- Rosół z makaronem – Przepyszny, tradycyjny wywar z delikatnego mięsa. Podawany z makaronem z jaj przepiórczych jest nieodzownym elementem każdego wystawnego obiadu.
- Krem pieczarkowy z grzankami – aksamitny krem z podsmażonych na maśle białych pieczarek podawany z chrupiącymi grzankami z pachnącego pszennego pieczywa.
- Krem pomidorowy z mozarellą i bazylią– gęsta i aromatyczna zupa z krwistoczerwonych pomidorów z nutą bazylii podawana z plastrami mozarelli
- Krem z buraka – aromatyczna zupka z buraków i innych warzyw z dodatkiem mięty podawana z kozim serem lub wędzonym twarogiem
- Francuska zupa cebulowa– zeszklone na masełku krążki cebuli duszone w białym winie i rosole podawane ze złocistym pieczywem serowym.
- Zupa piwna– wywar z wędzonki na piwie pszenicznym z delikatnym kurczakiem przyprawiony drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem
- Żurek tradycyjny– tradycyjny żur na zakwasie chlebowym z czosnkiem, pyszną podpieczoną kiełbasą śląską i jajkiem.
- Sezonowy krem dyniowy – jesienna zupa krem z dyni, marchewki, pietruszki i selera. Idealnie komponuje się z grzankami razowymi.
- Zupa gyrosowa –treściwa zupa mięsna z dużą ilością papryczki i cebulki
- Strogonoff – zupa mięsna na bazie mięsa drobiowego z pieczarkami, ogórkiem konserwowym i dużą ilością śmietanki.
- Flaki – tradycyjna potrawa z mięsa i żołądków wołowych w formie gęstej zupy.
- Bigos
Pożywne mięsa
- Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym – grillowane polędwiczki wieprzowe duszone w sosie kurkowym przyprawione kolorowym młotkowanym pieprzem.
- Polędwica wieprzowa po krakowsku– roladki z polędwicy wieprzowej nadziewane serem wędzonym i krakowskimi wędlinami skąpane w sosie myśliwskim
- Polędwiczki polsko – włoskie– delikatne kotleciki z polędwicy zapiekane z cukinią z suszonymi pomidorami i z serem oscypkowym.
- Schab ze śliwką– talary soczystego schabu z chrupiącą skórką nadziewane aromatyczną suszoną śliwką kalifornijską
- Karkówka wieprzowa w paprykowej marynacie– plastry karkówki wieprzowej przekładane marynatą z papryki, cebuli i pikantnego sosu pomidorowego
- Roladki drobiowe ze szpinakiem w szynce szwarcwaldzkiej– kruche mięsko drobiowe owinięte wędzoną szynką szwarcwaldzką nadziewane szpinakiem oprószone ziołami prowansalskimi i czosnkiem
- Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem mozzarellą– złociste pączki z udek z kurczaka nadziewane smażonymi na masełku pieczarkami i serem mozzarella owinięte wędzonym boczkiem
- Racuchy drobiowe z pieczarkami– placuszki z ciasta naleśnikowego z kawałkami kurczaka, pieczarek i cebulki
- Płatki indyka w migdałach– fileciki z indyka w złocistej panierce z płatkami migdałów
- Kotlety cordon bleu w sezamie– wieprzowe lub drobiowe kotlety nadziewane szynką, rozpływającym się serem w ozdobnej panierce sezamem
- De volaille– roladki drobiowe w chrupiącej panierce faszerowane wypływającym masełkiem ze świeżym koperkiem
- Steki z grilla– peklowana karkówka wieprzowa przyrządzana tradcyjnie na grillu opalanym węglem drzewnym.
- Kotlety schabowe– legendarny schab ze złocistą panierką
- Kotlety pod pierzynką– delikatne fileciki z kurczaka zapiekane z boczkiem z papryką, pieczarkami, porem z majonezem lub warzywami z sosem czosnkowym na bazie beszamelu pod serowym przykryciem
- Rolady śląskie– zrazy wieprzowe lub wołowe wypełnione ogórkiem, cebulką i boczkiem, z delikatnym posmakiem musztardy w sosie własnym.
- Szaszłyki drobiowe– marynowane w papryce i ziołach kawałki kurczaka nabijane na patyk w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i boczku
- Roladki mocno paprykowe – fileciki z kurczaka z paprykowym farszem w sosie pomidorowo – paprykowym.
- Rolada serowa z mięsem mielonym– rozpływające się w ustach ciasto serowo-majonezowe przekładane mięsem mielonym z szynki wieprzowej.
- Udziec wieprzowy–delikatna, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa z kością (porcja xxl)
- Golonka – wieprzowa golonka przygotowywana na bawarski sposób z dodatkiem piwa
- Roladka z indyka w sosie miodowo-musztardowym – delikatny filet z indyka przełożony serem fetą w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami
- Pełna kieszeń – pierś z kurczaka wypełniona pieczarkami i żółtym serem marynowana w śmietance z dodatkiem wytrawnego trunku i pieprzu cayenne – nowość!
- Frykadelki w pieczarkach – klopsiki mielone duszone w gęstym sosie śmietankowo – pieczarkowym nowość!
Nieodzowne dodatki
- Kluski śląskie – tradycyjne jasne kluski opolskie
- Kluski tarte– pyzy ziemniaczane
- Ziemniaki puree– puree ziemniaczane okraszone klarowanym, złocistym masełkiem posypane koperkiem
- Ziemniaki smażone z cebulką i boczkiem– smażone na boczku i cebulce plastry ziemniaków doprawione solą i pieprzem
- Ziemniaczane księżyce– podpiekane na złocistobrązowy kolor ćwiartki ziemniaków przyprawione papryką czerwoną
- Frytki– smażone na głębokim tłuszczu, chrupiące paski ziemniaków z solą
- Kulki ryżowe z pieczarką– orientalne kluseczki z ryżu białego nadziewane pieczarkami i żółtym serem w delikatnej panierce
- Ziemniaczane łódeczki z serem i sosem czosnkowym– połówki ziemniaków faszerowane nadzieniem z sera feta, pora, boczku i ziemniaka, serwowane z sosem czosnkowym.
- Sezonowe ziemniaki nacinane– ponacinane, młode ziemniaczki pieczone w skórce z oliwą z oliwek w obecności czosnku
- Krokiety ziemniaczane -wałeczki z masy ziemniaczanej w chrupiącej, złocistej panierce
Propozycje surówek i sałatek
- Kapusta czerwona na ciepło
- Kapusta biała na ciepło
- Surówka z białej kapusty z czosnkiem
- Surówka z młodej kapusty
- Buraczki
- Kapusta pekińska „kolorowa”
- Kapusta pekińska ze słonecznikiem
- Kapusta pekińska z kurczakiem wędzonym i czerwoną fasolą
- Sałatka gyrosowa
- Sałatka grecka
- Rucola z kozim serem i gruszką
- Pomidory mozzarella na liściach ruccoli z octem balsamicznym
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką i orzeszkami nerkowca
- Mix sałat z grzankami i sosem czosnkowym
- Sałatka „granatowa” z serem blue i orzechami pini
- Sałatka z makaronu ryżowego
- Sałatka z makaronu tortellini
- Sałatka z selera konserwowego z ananasem
- Sałatka Waldorfa z selera (korzeń lub nać) z rodzynkami i orzechami
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Sałatka warzywna tradycyjna lub w świeższym wydaniu
- Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami
- Sałatka kalafiorowa „kolorowa”
- Sałatka kalafiorowa z jajkiem
A na zakąskę:
- Tymbaliki drobiowe lub wieprzowe
- Rolada łososiowa
- Rolada serowa
- Jajeczka w sosie tatarskim
- Przekąski z ciasta francuskiego
- Pieczarki smażone z serkiem chrzanowym
- Tortilla z warzywami
- Trójkąciki z pieczarkami lub tuńczykiem
- Patery wędlin i serów
Ponadto:
- Sakiewki naleśnikowe ze szpinakiem – podawane na sosie pomidorowym na wędzonce
- Tort naleśnikowy z pieczarkami
- Cannelloni ze szpinakiem -makaronowe rureczki wypełnione farszem szpinakowym
- Lasagne
- Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym – połówki ziemniaków wypełnione meksykańskim sosem z mięsem mielonym, ostrymi papryczkami chilli, czerwoną fasolą i kukurydzą.
- Krokiety (z mięsem, kapustą i grzybami, z pieczarkami i żółtym serem)
- Barszcz czerwony
- Bogracz– treściwa i dobrze przyprawiona zupa gulaszowa. Nasze danie popisowe 😉