Nasze dania:
Rozumiemy potrzeby klientów, dlatego razem z Wami na każde przyjęcie przygotowujemy indywidualne kompozycje przystawek i dań.
Żeby ułatwić Wam decyzję, proponujemy wybór naszych sprawdzonych przepisów. Syciły zadowolonych gości już na niejednym przyjęciu.
Ulubione zupy:
- Rosół z makaronem– przepyszny, tradycyjny wywar z delikatnego mięsa. Podawany z makaronem z jaj przepiórczych
- Barszcz czerwony – klasyczna zupa przygotowana na zakwasie z buraków
- Zupa grzybowa – aromatyczna zupa z grzybów leśnych z ziemniakami
- Żurek tradycyjny – tradycyjny żur na zakwasie chlebowym z czosnkiem, pyszną podpieczoną kiełbasą śląską i jajkiem.
- Francuska zupa cebulowa – zeszklone na masełku krążki cebuli duszone w białym winie i rosole podawane ze złocistym pieczywem serowym
- Krem pomidorowy z mozarellą i bazylią – gęsta i aromatyczna zupa z pomidorów z nutą bazylii podawana z mozarellą
- Krem z buraka– aromatyczna zupka z buraków i innych warzyw z dodatkiem mięty, podawana z kozim serem lub wędzonym twarogiem
- Sezonowy krem dyniowy– jesienna zupa z dodatkiem imbiru i pomarańczy z grzankami
- Zupa tajska – kremowa, rozgrzewająca, mocno pikantna zupa z wyraźną nutą curry – z kurczakiem lub boczniakami
- Zupa piwna – wywar z wędzonki na piwie pszenicznym z delikatnym kurczakiem przyprawiony drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem
- Zupa gyrosowa– treściwa zupa z mięsa drobiowego z dużą ilością papryczki i cebulki
- Zupa a’la Strogonoff– zupa mięsna na bazie mięsa drobiowego z pieczarkami, ogórkiem konserwowym i dużą ilością śmietanki
- Flaki – tradycyjna potrawa z mięsa i żołądków wołowych w formie gęstej zupy
- Bogracz – treściwa i dobrze przyprawiona zupa gulaszowa
Pożywne mięsa:
- Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym– grillowane polędwiczki wieprzowe duszone w sosie kurkowym przyprawione młotkowanym pieprzem
- Polędwica wieprzowa po krakowsku – roladki z polędwicy wieprzowej nadziewane serem wędzonym i krakowskimi wędlinami skąpane w sosie myśliwskim
- Roladka z indyka w sosie miodowo-musztardowym– delikatny filet z indyka przełożony serem fetą w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami
- Roladki mocno paprykowe– fileciki z kurczaka z paprykowym farszem w sosie pomidorowo – paprykowym
- Frykadelki w pieczarkach– klopsiki mielone duszone w gęstym sosie śmietankowo – pieczarkowym
- Rolady śląskie – zrazy wieprzowe lub wołowe wypełnione ogórkiem, cebulką i boczkiem, z delikatnym posmakiem musztardy w sosie własnym
- Udko z kaczki – konfitowana kaczka w towarzystwie jabłuszka i złocistej cebuli
- Rolada z udźca z indyka – nafaszerowana śliwkami i chrupiącym boczkiem
- Polędwiczki polsko – włoskie – delikatne kotleciki z polędwicy zapiekane z cukinią z suszonymi pomidorami i z serem oscypkowym
- Roladki drobiowe ze szpinakiem w szynce szwarcwaldzkiej – kruche mięsko drobiowe owinięte wędzoną szynką szwarcwaldzką, nadziewane szpinakiem i oprószone ziołami prowansalskimi i czosnkiem
- Kotlet drobiowy – płatki fileta w złocistej panierce z migdałami lub w panko
- Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem mozzarellą – złociste pączki z udek z kurczaka nadziewane smażonymi na masełku pieczarkami i serem mozzarella owinięte wędzonym boczkiem
- Racuchy drobiowe z pieczarkami – placuszki z ciasta naleśnikowego z kawałkami kurczaka, pieczarek i cebulki
- De volaille – roladki drobiowe w chrupiącej paniercefaszerowane wypływającym masełkiem ze świeżym koperkiem
- Kotlety pod pierzynką – delikatne fileciki z kurczaka zapiekane z boczkiem z papryką, pieczarkami, porem z majonezem lub warzywami z sosem czosnkowym na bazie beszamelu pod serowym przykryciem
- Szaszłyki drobiowe – marynowane w papryce i ziołach kawałki kurczaka nabijane na patyk w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i boczku
- Pełna kieszeń – pierś z kurczaka wypełniona pieczarkami i żółtym serem marynowana w śmietance z dodatkiem wytrawnego trunku
- Szarpańce z kurczakiem – soczyste placuszki z kawałkami kurczaka i parmezanem
- Nuggetsy z sosem – soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce panko, podawane z sosem keczupowo-majonezowym
- Kotlety cordon bleu w sezamie – wieprzowe lub drobiowe kotlety nadziewane szynką, rozpływającym się serem w ozdobnej panierce sezamem
- Kotlety schabowe – dobrze przyprawiony schab ze złocistą panierką
- Schab ze śliwką – talary soczystego schabu z chrupiącą skórką nadziewane aromatyczną suszoną śliwką kalifornijską
- Schab w sosie myśliwskim – plastry schabu z szynką i żółtym serem zapiekane w sosie myśliwskim
- Karkówka wieprzowa w paprykowej marynacie – plastry karkówki wieprzowej przekładane marynatą z papryki, cebuli i pikantnego sosu pomidorowego
- Karkówka z grzybami – plastry karkówki wieprzowej przekładane grzybami leśnymi i cebulką
- Steki z grilla – peklowana karkówka wieprzowa przyrządzana tradycyjnie na grillu opalanym węglem drzewnym.
- Rolada serowa z mięsem mielonym – rozpływające się w ustach ciasto serowo-majonezowe przekładane mięsem mielonym z szynki wieprzowej
- Golonkana kapuście – wieprzowa golonka przygotowywana na bawarski sposób z dodatkiem piwa, podawana na kapuście
- Żeberka na kapuście – złociste żeberka wieprzowe, pieczone w marynacie miodowej, serwowane na kapuście
- Rombanka – uczta dla prawdziwego mężczyzny – dobrze przyprawione różne części kulinarne wieprzowiny i drobiu
- Udziec wieprzowy – delikatna, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa z kością (porcja xxl)
Ryby:
- Łosoś grillowany – grillowany dzwonek lub filet z łososia atlantyckiego, podany z sosem cytrynowym
- Łosoś w szynce szwarcwaldzkiej – roladki z łososia otulone aromatyczną szynką szwarcwaldzką
- Dorsz z brokułami – delikatny filet z dorsza, zapiekany w sosie beszamelowym z brokułami
- Roladki z pstrąga – grillowany filet z pstrąga zawijany z koperkiem, podawany na sosie ratatouille
- Medaliony rybne – kotleciki mielone z ryby, udekorowane rozetką z mascarpone i prażoną cebulką
Nieodzowne dodatki:
- Kluski śląskie– tradycyjne jasne kluski
- Kluski tarte – pyzy ziemniaczane
- Ziemniaki z wody – gotowane ziemniaki polane masłem i posypane koperkiem
- Ziemniaki smażone z cebulką i boczkiem – smażone na boczku i cebulce plastry ziemniaków doprawione solą i pieprzem
- Szpinakowe puree – puree ziemniaczane z dodatkiem szpinaku i czosnku
- Ziemniaczane księżyce – podpiekane na złocistobrązowy kolor ćwiartki ziemniaków przyprawione papryką czerwoną
- Ziemniaczane łódeczki z serem i sosem czosnkowym – połówki ziemniaków faszerowane nadzieniem z sera feta, pora, boczku i ziemniaka, serwowane z sosem czosnkowym
- Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym– połówki ziemniaków wypełnione meksykańskim sosem z mięsem mielonym, ostrymi papryczkami chilli, czerwoną fasolą i kukurydzą
- Ziemniaki nacinane – ponacinane, młode ziemniaczki pieczone w skórce z oliwą z oliwek w obecności czosnku, podawane z tzatzikami
- Ziemniaki gratin – francuska zapiekanka z pokrojonych w plasterki ziemniaków zapiekanych w śmietanie
- Krokieciki ziemniaczane – wałeczki z masy ziemniaczanej w chrupiącej, złocistej panierce
- Pańczkraut – ubite ziemniaki z białą kapustą, cebulą i boczkiem
- Kulki ryżowe z pieczarką – orientalne kluseczki z ryżu białego nadziewane pieczarkami i żółtym serem w delikatnej panierce, serwowane z sosem pieczarkowym
- Risotto – niezwykle aromatyczny ryż przygotowany na bulionie z marchewką i porem
- Gnocchi – włoskie kluseczki okraszane boczkiem i cebulką
Propozycje surówek i sałatek:
- Kapusta czerwona na ciepło
- Kapusta biała na ciepło
- Buraczki zasmażane
- Warzywa na ciepło podane z
- masłem
- bułką
- sosem beszamelowym
- sosem holenderskim
- Surówka z białej kapusty z czosnkiem
- Surówka z miodem i koperkiem
- Surówka z kapusty czerwonej
- Surówka z marchewki z jabłkiem i mandarynką
- Colesław
- Buraczki
- Carpaccio z buraka
- Sałatka gyrosowa
- Sałatka grecka
- Rucola z kozim serem i gruszką
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką i orzeszkami nerkowca
- Sałatka z grillowanymi warzywami, roszponką i fetą
- Sałatka liściasta z kurczakiem i kiełkami słonecznika
- Mix sałat z grzankami i sosem czosnkowym
- Sałatka „granatowa” z serem blue i orzechami Pini
- Kapusta pekińska „kolorowa”
- Kapusta pekińska ze słonecznikiem
- Kapusta pekińska z kurczakiem wędzonym i czerwoną fasolą
- Sałatka z makaronu ryżowego
- Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z makaronem kuksu i kurczakiem
- Sałatka z selera konserwowego z ananasem
- Sałatka Waldorfa z selera (korzeń lub nać) z rodzynkami i orzechami
- Sałatka warzywna tradycyjna lub w świeższym wydaniu
- Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami
- Sałatka kalafiorowa „kolorowa”
- Sałatka kalafiorowa z jajkiem
A na zakąskę:
- Patera z mixem przekąsek typu ,,finger food’’
(np. mini hamburgerki, mini hot-dogi, rożki nadziewane pastą jajeczną, guziczki z salami, tartinki z ciasta francuskiego z serem blue, parówki w cieście francuskim, tortille zapiekane z kurczakiem, ptysie nadziewane sałatką z szynki, bruschetty, croissanty z łososiem)
- Patery wędlin i serów
- Tymbaliki drobiowe
- Jajeczka w sosie tatarskim
- Tatar wołowy (podawany z pieczywem i masłem)
- Śledziki
- Pieczarki smażone z sosem czosnkowym
- Rolada łososiowa
- Rolada serowa
- Mini kanapeczki dekoracyjne
- Sushi
- Caprese
Inne:
- Lasagne
- Makaron z sosem borowikowym i kurczakiem
- Krokiety(z mięsem, kapustą i grzybami, z pieczarkami i żółtym serem)
- Bigos z bułeczkami
- Sakiewki naleśnikowe ze szpinakiem– podawane na sosie pomidorowym
- Cannelloni ze szpinakiem – makaronowe rureczki wypełnione farszem szpinakowym
- Papryka faszerowana – papryka nadziewana orientalną potrawką z makaronu i warzyw
- Cukinia faszerowana – cukinia nadziewana warzywami
- Smażony camembert – podawany z żurawiną
- Makaron z krewetkami
- Gołąbki z rybą i sosem krewetkowym
- Gnocchi :
- z warzywami
- ze szpinakiem
Desery:
- Tiramisu
- Panacotta z musem malinowym/truskawkowym
- Deser z białą czekoladą i musem z mango
- Deser z ciemną czekoladą i frużeliną wiśniową
- Deser pistacjowy
- Deser czekoladowo – miętowy
- Deser z karmelizowaną gruszką z musem marcepanowym