Nasze dania:

Rozumiemy potrzeby klientów, dlatego razem z Wami na każde przyjęcie przygotowujemy indywidualne kompozycje przystawek i dań. 
Żeby ułatwić Wam  decyzję, proponujemy wybór naszych sprawdzonych przepisów. Syciły zadowolonych gości już na niejednym przyjęciu.

Ulubione zupy

  1. Rosół z makaronemPrzepyszny, tradycyjny wywar z delikatnego mięsa. Podawany z makaronem z jaj przepiórczych jest nieodzownym elementem każdego wystawnego obiadu.
  2. Krem pieczarkowy z grzankami – aksamitny krem z podsmażonych na maśle białych pieczarek podawany z chrupiącymi grzankami z pachnącego pszennego pieczywa.
  3. Krem pomidorowy z mozarellą i bazylią– gęsta i aromatyczna zupa z krwistoczerwonych pomidorów z nutą bazylii podawana z plastrami mozarelli
  4. Krem z buraka – aromatyczna zupka z buraków i innych warzyw z dodatkiem mięty podawana z kozim serem lub wędzonym twarogiem
  5. Francuska zupa cebulowa– zeszklone na masełku krążki cebuli duszone w białym winie i rosole podawane ze złocistym pieczywem serowym.
  6. Zupa piwna– wywar z wędzonki na piwie pszenicznym z delikatnym kurczakiem przyprawiony drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem
  7. Żurek tradycyjny– tradycyjny żur na zakwasie chlebowym z czosnkiem, pyszną podpieczoną kiełbasą śląską i jajkiem.
  8. Sezonowy krem dyniowy – jesienna zupa krem z dyni, marchewki, pietruszki i selera. Idealnie komponuje się z grzankami razowymi.
  9. Zupa gyrosowatreściwa zupa mięsna z dużą ilością papryczki i cebulki   
  10. Strogonoffzupa mięsna na bazie mięsa drobiowego z pieczarkami, ogórkiem konserwowym i dużą ilością śmietanki.
  11. Flaki tradycyjna potrawa z mięsa i żołądków wołowych w formie gęstej zupy.
  12. Bigos 

Pożywne mięsa

  1. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym – grillowane polędwiczki wieprzowe duszone w sosie kurkowym przyprawione kolorowym młotkowanym pieprzem.
  2. Polędwica wieprzowa po krakowsku– roladki z polędwicy wieprzowej nadziewane serem wędzonym i krakowskimi wędlinami skąpane w sosie myśliwskim
  3. Polędwiczki polsko – włoskie– delikatne kotleciki z polędwicy zapiekane z cukinią z suszonymi pomidorami i z serem oscypkowym.
  4. Schab ze śliwką– talary soczystego schabu z chrupiącą skórką nadziewane aromatyczną suszoną śliwką kalifornijską
  5. Karkówka wieprzowa w paprykowej marynacie– plastry karkówki wieprzowej przekładane marynatą z papryki, cebuli i pikantnego sosu pomidorowego
  6. Roladki drobiowe ze szpinakiem w szynce szwarcwaldzkiej– kruche mięsko drobiowe owinięte wędzoną szynką szwarcwaldzką nadziewane szpinakiem oprószone ziołami prowansalskimi i czosnkiem
  7. Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem mozzarellą– złociste pączki z udek z kurczaka nadziewane smażonymi na masełku pieczarkami i serem mozzarella owinięte wędzonym boczkiem
  8. Racuchy drobiowe z pieczarkami– placuszki z ciasta naleśnikowego z kawałkami kurczaka, pieczarek i cebulki
  9. Płatki indyka w migdałach– fileciki z indyka w złocistej panierce z płatkami migdałów
  10. Kotlety cordon bleu w sezamie– wieprzowe lub drobiowe kotlety nadziewane szynką, rozpływającym się serem w ozdobnej panierce sezamem
  11. De volaille–  roladki drobiowe w chrupiącej panierce faszerowane wypływającym masełkiem ze świeżym koperkiem
  12. Steki z grilla– peklowana karkówka wieprzowa przyrządzana tradcyjnie na grillu opalanym węglem drzewnym.
  13. Kotlety schabowe– legendarny schab ze złocistą panierką
  14. Kotlety pod pierzynką– delikatne fileciki z kurczaka zapiekane z boczkiem z papryką, pieczarkami, porem z majonezem lub warzywami z sosem czosnkowym na bazie beszamelu pod serowym przykryciem
  15. Rolady śląskie– zrazy wieprzowe lub wołowe wypełnione ogórkiem, cebulką i boczkiem, z delikatnym posmakiem musztardy w sosie własnym.
  16. Szaszłyki drobiowe– marynowane w papryce i ziołach kawałki kurczaka nabijane na patyk w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i boczku
  17. Roladki mocno paprykowe – fileciki z kurczaka z paprykowym farszem w sosie pomidorowo – paprykowym. 
  18. Rolada serowa z mięsem mielonym– rozpływające się w ustach ciasto serowo-majonezowe przekładane mięsem mielonym z szynki wieprzowej.
  19. Udziec wieprzowydelikatna, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa z kością (porcja xxl)
  20. Golonkawieprzowa golonka przygotowywana na bawarski sposób z dodatkiem piwa
  21. Roladka z indyka w sosie miodowo-musztardowym – delikatny filet z indyka przełożony serem fetą w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami 
  22. Pełna kieszeń – pierś z kurczaka wypełniona pieczarkami i żółtym serem marynowana w śmietance z dodatkiem wytrawnego trunku i pieprzu cayenne – nowość!
  23. Frykadelki w pieczarkach – klopsiki mielone duszone w gęstym sosie śmietankowo – pieczarkowym    nowość!

Nieodzowne dodatki

  1. Kluski śląskie – tradycyjne jasne kluski opolskie
  2. Kluski tarte– pyzy ziemniaczane
  3. Ziemniaki puree– puree ziemniaczane okraszone klarowanym, złocistym masełkiem posypane koperkiem
  4. Ziemniaki smażone z cebulką i boczkiem– smażone na boczku i cebulce plastry ziemniaków doprawione solą i pieprzem
  5. Ziemniaczane księżyce– podpiekane na złocistobrązowy kolor ćwiartki ziemniaków przyprawione papryką czerwoną
  6. Frytki– smażone na głębokim tłuszczu, chrupiące paski ziemniaków z solą
  7. Kulki ryżowe z pieczarką– orientalne kluseczki z ryżu białego nadziewane pieczarkami i żółtym serem w delikatnej panierce
  8. Ziemniaczane łódeczki z serem i sosem czosnkowym– połówki ziemniaków faszerowane nadzieniem z sera feta, pora, boczku i ziemniaka, serwowane z sosem czosnkowym.
  9. Sezonowe ziemniaki nacinane– ponacinane, młode ziemniaczki pieczone w skórce z oliwą z oliwek w obecności czosnku
  10. Krokiety ziemniaczane -wałeczki z masy ziemniaczanej w chrupiącej, złocistej panierce

 

Propozycje surówek i sałatek

  1. Kapusta czerwona na ciepło
  2. Kapusta biała na ciepło
  3. Surówka z białej kapusty z czosnkiem
  4. Surówka z młodej kapusty
  5. Buraczki
  6. Kapusta pekińska „kolorowa”
  7. Kapusta pekińska ze słonecznikiem
  8. Kapusta pekińska z kurczakiem wędzonym i czerwoną fasolą
  9. Sałatka gyrosowa
  10. Sałatka grecka
  11. Rucola z kozim serem i gruszką
  12. Pomidory mozzarella na liściach ruccoli z octem balsamicznym
  13. Sałatka z szynką szwarcwaldzką i orzeszkami nerkowca
  14. Mix sałat z grzankami i sosem czosnkowym
  15. Sałatka „granatowa” z serem blue i orzechami pini
  16. Sałatka z makaronu ryżowego
  17. Sałatka z makaronu tortellini
  18. Sałatka z selera konserwowego z ananasem
  19. Sałatka Waldorfa z selera (korzeń lub nać) z rodzynkami i orzechami
  20. Sałatka ziemniaczana z boczkiem
  21. Sałatka warzywna tradycyjna lub w świeższym wydaniu
  22. Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami
  23. Sałatka kalafiorowa „kolorowa”
  24. Sałatka kalafiorowa z jajkiem

A na zakąskę:

  1. Tymbaliki drobiowe lub wieprzowe
  2. Rolada łososiowa
  3. Rolada serowa
  4. Jajeczka w sosie tatarskim
  5. Przekąski z ciasta francuskiego
  6. Pieczarki smażone z serkiem chrzanowym
  7. Tortilla z warzywami
  8. Trójkąciki z pieczarkami lub tuńczykiem
  9. Patery wędlin i serów

Ponadto:

  1. Sakiewki naleśnikowe ze szpinakiem – podawane na sosie pomidorowym na wędzonce
  2. Tort naleśnikowy z pieczarkami
  3. Cannelloni ze szpinakiem -makaronowe rureczki wypełnione farszem szpinakowym
  4. Lasagne
  5. Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym – połówki ziemniaków wypełnione meksykańskim sosem z mięsem mielonym, ostrymi papryczkami chilli, czerwoną fasolą i kukurydzą.
  6. Krokiety (z mięsem, kapustą i grzybami, z pieczarkami i żółtym serem)
  7. Barszcz czerwony
  8. Bogracz– treściwa i dobrze przyprawiona zupa gulaszowa. Nasze danie popisowe 😉